Üdvözöllek a Golden Heart Helper -Golden Retriever kennel oldalán,

ahol a csodás temperamentum az elsődleges cél!

 

 

Gulyás Bianka gyógypedagógus, habilitációs kutyakiképző

Gulyás Bianka

gyógypedagógus, kutyás terapeuta, mozgássérült segítő kutya kiképzője, tenyésztő

A MI TÖRTÉNETÜNK – avagy hogy lettünk golden retriever tenyésztők…

Életem első kutyáját 7 évesen kaptam, egy örökbe fogadott, utcán nevelkedett, nagyon pici és fiatal korban hazahozott kislány kutyus volt, akit én etettem cumis üvegből, mert az édesanyját elütötte egy autó és még szüksége volt arra, hogy valaki táplálja Őt. Németjuhász keverék volt, de jobban hasonlított egy rókára. Nagyon szoros kapcsolat volt köztünk, egy nézésből értettük egymást. Azt hiszem ez életem első olyan meghatározó emléke, amelyikkel megmagyarázható a kutyák iránti szeretetem és szenvedélyem. 

Egyik kedvenc filmem ebben a korban természetesen Rex felügyelő volt, így az én kutyám is hamar megtanult egy kézjelre az ölembe ugrani, vagy előre küldéssel megkeresni valamit/valakit. Egész nyári szünetekben csak kutyáztam, de ekkor még nem volt tudatos részemről az, hogy tenyésztő vagy kiképző szeretnék majd lenni, inkább az volt egyértelmű, hogy kutyák nélkül nincs élet. 

Lédi után – és mellette is-, mindig volt kutyám, akik életem szerves részei voltak, bármerre is jártam. 14 évesen kutyaiskolát is szerettem volna nyitni szülővárosomban, de koromra való tekintettel ezt egy ideig el kellett engednem.

Az egyetemen, gyógypedagógus hallgatóként megismerkedhettem olyan fantasztikus szakemberekkel, akik az állatasszisztált terápiás módszert évek óta kiválóan alkalmazzák kis Hazánkban, így ekkor éreztem először azt, hogy ez az én utam: a segítő kutyák világa. 

Az elmúlt évek alatt hamar megtapasztaltam azt azonban, hogy nagyon kevés lehetősége van annak, aki terápiázni vagy segítő kutyát szeretne kiképezni. Vagy azért nem alkalmas az adott egyed, mert túl félős, vagy valamilyen egészségügyi problémája van, esetleg agresszív, ami valljuk be: képezhető, de segítő vonalra nem alkalmas. 

Egyetemi éveim alatt képeztem magam, szakmailag és „kutyás vonalon” is, hogy megfelelő tudással kezdjem el ezt a csodálatos hivatást, melyben a Férjem is követett és Ő is „elkutyult” mellettem. 😊 Így váltunk az évek alatt habilitációs kutyakiképzővé, mozgássérültet segítő kutya kiképzőjévé, személyi segítő kutya kiképzőjévé, valamint kutyás terapeutává is. Évekkel ezelőtt saját egyesületet indítottunk, hogy kutyáinkat saját színeinkben képviseljük a munkahelyünkön is. Azóta már tucatnyi általunk képzett kutya lett terápiás kutya. 

Kennelünk alapító kutyája Hoppá, aki már segítő célra alkalmas kölyök teszttel lett kiválasztva és hazahozva, az akkor hármas létszámú falkánkba. Hoppá, azaz Future from Babelsbergi Land egy csodálatos, segítő célra született, arany színű (és szívű) golden retriever kan. Számunkra Ő volt az A kutya, aki meghatározta a jövőbeni terveinket és általa léptünk arra az útra, melynek most ez a honlap és természetesen a mögötte található munka és bele fektetett energia az eredménye.

Az évek alatt számtalan kennelbe voltunk alom tesztelni, ahol sok féle és fajta temperamentumú kiskutyákkal találkozhattunk. Voltak kiemelkedően jó kölykök, de volt olyan élmény is, amelyet nem szívesen viszünk magunkkal tovább, maximum jó tanulságként. Ezek a tapasztalatok mind-mind megerősítettek abban, mennyire fontos, hogy létjogosultsága legyen egy olyan fajta tenyészetnek, mely komolyan oda figyel a temperamentumra, és kifejezetten segítő vonalra alkalmas egyedeket nemesít. 

Gyógypedagógusként mindig is meg fog érinteni ez a terület és fontosnak tartom azt, hogy egy vakvezető vagy személyi segítő kutya a célszemély életét fogja vezetni, segíteni, ezért egy jó tenyészet esetében hatalmas felelősége van abban, hogy a leendő segítő kutya igazán rátermett és a feladatra alkalmas legyen. 

Gulyás Péter

Habilitációs kutyakiképző,
kiképzésvezető, kölyöknevelő, tenyésztő

Célunk, hogy minél több, segítő és terápiás kutyának alkalmas egyed szülessen kennelünkben, ezzel is megkönnyítve azt a hazánkban súlyosan terhelt várólistát, mellyel sok segítő kutyát kiképző szervezet rendelkezik. Nagyon sokszor ugyanis nem azért nem tudnak átadni a kliensnek egy vizsgára alkalmas kutyát, mert nincs idejük, lehetőségük, vagy tudásuk – alkalmas kutyájuk nincs. 
Jelenleg minden saját kutyánk vizsgázott terápiás és segítő kutya, akik az Aktív Mancsok Segítőkutyás Egyesület színeiben dolgoznak heti rendszerességgel. 

Mint golden retriever tenyésztők a minket körülvevő szenvedélyből szeretnénk tenyészetünkkel és segítő kutyáinkkal egy darabkát átadni, bemutatni, bízva abban, hogy a tőlünk származó kölykök legalább annyi boldogságot és örömöt, illetve életbevágó segítséget visznek majd leendő Gazdik életébe, mint amennyit mi tapasztalunk életünk minden napján. 

Kennelük egész életre szóló támogatást, mentorálást és segítséget nyújt leendő Gazdijaink számára, hogy mindig, minden körülmények között tudjanak számítani ránk, illetve, hogy segíteni tudjunk, ha elakadnak egy életszakaszban, legyen szó akár csak egy állatorvos javaslatról, vagy egy komplex kiképzésről, felügyeletről, gondoskodásról. 

 

Gulyás Bianka és Péter, valamint Mese, Repeta, Hoppá, Ritmus, Párna…